Cafe ladro

Kaffe är en magisk dryck som man kan använda sig av när man är trött, när man behöver en ursäkt för att ta paus fran jobbandet eller när man vill ha en anledning till en pratstund med nagon. Kaffet i Italien är väldigt gott och pa FAO dessutom billigt, mellan 60-85 cent. Det finns dock ett sätt fa tag pa kaffe pa FAO utan att köpa det. När det halls ett seminarium, en stor föreläsning eller nagon typ av kurs serveras det alltid kaffe till deltagarna och ofta ocksa nagon typ av fikabröd. Det finns tva stora mötesrum precis bredvid mitt kontor där det ofta är arrangemang. Babsi och jag har kommit pa att det är idé att halla koll utanför mötesrummen lite da och da för att tajma kaffepausen. Det bästa är att komma när kursdeltagarna precis gatt in i mötesrummet igen men när kaffebordet fortfarande star kvar. Resterna kommer ända att slängas och vi sparar lite tid pa att dricka kaffe pa kontoret istället för att ga till nagon av kaffebarerna. Det är alltsa en vin-vin-situation för alla inblandade parter; Babsi och jag slipper betala för kaffe, FAO far ca 15 minuters mer produktiv tid fran oss och kaffekillarna far en lättare kaffekanna att bära ner till diskrummet. Men tror ni att kaffekillara inser denna enkla logik? Nej! De vill inte ge oss nagot kaffe. Det har gatt sa langt att de ställer sig skyddande framför kaffebordet och ser stränga ut när de ser mig och Babsi kikande fram bakom hörnet pa var kaffejakt. Jag börjar till och med tro att de har bilder pa oss av typen "Most wanted" och varnar varandra för dessa tva snikna volontärer. Anledningen till denna teori är att det var en ny kaffekille som serverade kaffet idag. Vi sag genast var chans och började dra oss mot mötesrummet. Men sa fort kaffekillen fick syn pa oss började han skaka pa huvudet och inta den beskyddande positionen framför de atravärda kannorna. Inget gratiskaffe idag heller...

Alldeles gratis däremot tänker jag bjuda pa nagra fina Rom-vyer nu!


Colusseum i höstsol


Mysiga Trastevere


Tibern och Castello Sant Angelo


Härliga citroner


En fin höstdag i en park i San Lorenzo


Terme di Caracalla, ett gammalt romerskt spa


World Summit on Food Security

Den tre dagar långa konferensen är nu slut. Jag tror att den anses ganska misslyckad eftersom många statsöverhuvud uteblev och arrangemanget fick mindre publicitet än förväntat. Egentligen tycker jag att resultatet av diskussionerna borde vara viktigare än vem som var där. Dock säger det en del om hur prioriterad frågan om global hunger är när de flesta statsöverhuvud väljer att inte komma. Det var emellertid spännande för mig att få vara med på ett arrangemang som det här. Jag var i mediacentret och assisterade journalisterna med diverse saker, till exempel delade vi ut talen som alla delegationerna höll.


Mediacentret


Min uppgift

Jag är lite förvånad över hur konferensen var upplagd. Jag trodde att det skulle vara i form av en diskussion/debatt, men det var det mestadels inte. Huvuddelen bestod i att varje delegation höll ett tal som skulle vara i 5 minuter. I majoriteten av fallen varade talet ca 15-30 minuter. De flesta sa ungefär samma sak; tack för att vi fick komma, såhär många människor i världen svälter, det är oacceptabelt, något måste göras. Fast med fina ord som "paradigmskifte", "samarbete" och "hållbarhet" inlagda lite här och var. Hur som helst fick frågan uppmärksamhet genom konferensen och jag antar att det är bra.

Första dagen tilldrog jag och sex andra volontärer oss lite uppmärksamhet genom att hungerstrejka. Det gick ganska bra för mig, jag hade ett litet missöde på eftermiddagen när jag nästan häftade fast mig själv i kavajen på en manlig journalist, men annars klarade jag av att hålla mig ganska allert. Jag fick en del kommentarer och frågor av journalister och jag blev filmad några gånger så jag tror att det var ett hyfsat lyckat tilltag.




Fyra fastande flickor

Tisdagen var den bästa dagen på konferensen; jag fick en kram av generaldirektören Jacques Diof! Han gick runt i mediacentret och skakade hand med alla, och jag hade på mig en t-shirt med adressen till hemsidan http://www.1billionhungry.org/ (på bilden ovanför). När han såg det tackade han mig och gav mig en kram.


Jacques Diof på World Summit on Food Security


Infornata!

Idag har jag bakat kanelbullar. Jag har länge velat baka något svenskt och bjuda på de andra. Babsi har gjort österrikiska apfelstrudel och Madeleine har gjort amerikanska ship cookies, men jag har inte kunnat komma på något. Förrän nu! Jag har nog inte insett att kanelbullar är svenska (det är de väl?), det har alltid varit en självklar del av vardagen. Efter ungefär en timme i mataffären hade jag lyckats skaffa alla ingredienser och kunde sätta igång. Nästa gång ska jag slå upp alla matord på italienska innan jag går till affären, det är väldigt svårt att förklara jäst och decilitermått med kroppsspråk. Hur som helst blev det ett lyckat bak, inga experiment med fullkornsmjöl eller minskade mängder smör och socker den här gången.


Bullbak! En tom vinflaska fick fungera som kavel.


Jag glömde pensla första plåten med ägg, ser ni vilken bulle som är openslad?


Marknaden precis bredvid vårt hus.

Imorgon börjar World Food Summit, en stor konferens till vilken FAOs alla medlemsländer är inbjudna för att diskutera och debattera hur framtidens mattillgångar ska säkras. För tillfället lider 1,02 miljarder människor i världen av kroniskt hunger och undernäring, en siffra som komer att stiga i takt med befolkningsökning. Det har varit väldigt tyst i media om den här konferensen, överhuvudtaget verkar den globala hungerfrågan ligga långt ner på mediernas agenda. FAOs generaldirektör Jacques Diouf har uppmanat till en global hungerstrejk för att skapa uppmärksamhet kring världshunger och visa solidaritet med människor som svälter. Han genomförde själv en 24 timmars hungerstrejk fredag till lördag. Imorgon, på konferensens första dag, ska jag och några andra volontärer också gå med i hungerstrejken. Under konferensen ska jag vara mediaassistent och hjälpa journalister att komma i kontakt med rätt personer på rätt tid och plats. Påven, Berlusconi och Hilary Clinton är några av deltagarna i konferensen. Vill DU hjälpa till att visa att allmänheten faktiskt bryr sig om det faktum att ett barn dör av svält var sjätte sekund, gå in på http://www.1billionhungry.org/ och signera!


Lavoro, lavoro, lavoro...

Jag har insett att jag har MYCKET att göra pa jobbet nu. Tanken är att jag ska skriva tva artiklar under min tid här pa FAO, samtidigt som jag ska samla data för biodiversity indikatorn och registrera näringsdata i vad som ska bli en näringsdatabas. Om jag lägger 25% pa varje uppgift har jag räknat ut att jag har ungefär fyra veckor att lägga pa vardera artikel. Vi far väl se hur det gar...

Just nu fokuserar jag pa att samla data för biodiversity indikatorn. Det svara med den uppgiften är att bestämma om ett matobjekt (i mitt fall oftast frukt och speciellt bananer) ska inkluderas eller inte. Om det finns data under underartsniva eller om det är en "underutnyttjad" art ska maten inkluderas. Termen underutnyttjad är det som ställer till mest problem. Hur vet jag om usipa, ett matobjekt som jag hittade i en artikel om mat fran Malawi, är underutnyttjad? Hur vet jag ens vad det är för nagot? Jo, jag mailar Emil! (En fd klasskompis fran dietistutbildningen som är pa praktik i Malawi och som nu fungerar som min "Malawi-expert".) Just i detta fallet fick jag svar pa min fraga, men det är inte alltid man rakar känna nagon som befinner sig i landet i fraga. FAO är dessutom ett utomordentligt daligt ställe att försöka bedriva nagon sorts forskning pa; det finns ingen tillgang till fulltextartiklar, inte ens artiklar fran Journal of Food Composition and Analysis som ges ut av var avdelning, och man maste betala för att fa EndNote installerat. Som tur är har jag tillgang till manga artiklar genom Göteborgs Universitet och EndNote finns ocksa att tillga genom universitetet. Sa man skulle kunna säga att GU just nu sponsrar FAO!


Mitt skrivbord räcker inte till längre..

Jag har haft mer Sverige-besök (mer havregryn!!) i form av Elin och Patrik. Ocksa detta var ett mycket trevligt besök som ni kan se pa bilderna!


Elin och Patrik beundrar Colosseum


Promenad pa Palatino, kullen som sägs vara platsen där Rom grundades.



Pa marknad i Porta Portese



Ibland kan man fynda, ibland inte...


Elin och Patrik är helt slut efter en helgs turistande

 


Licenza per malattia

Rom har förvandlats till en sjukstuga. Så fort man går utanför dörren ser man människor stå med ansiktet i en näsduk och på nätterna hör man hur det hostas och nyses i lägenheterna runt om i vårt lyhörda hyreshus. Och är man i Rom gör man som romarna, så självklart är Elinor och jag också sjuka. Elinor har skaffat sig halsfluss medan jag får nöja mig med en förkylning. Det är dock ingen vanlig förkylning, den här förkylningen har allt! Nästäppa, halsont, röstbortfall, hosta, rinnande ögon och ömma bihålor. För att spä på den tråkiga stämningen regnar det dessutom också.


Glass är bra när man har ont i halsen, mums!

På jobbet känns det som att jag står stilla. Arbetet med att samla näringsdata för tropiska frukter har för tredje gången blivit omdefinierat, vilket betyder att jag inte kan använda allt jag gjort de senaste veckorna. Men förhoppningsvis blir riktlinjerna mer och mer klara för varje gång de omarbetas, vilket i längden underlättar. Jag blir bara lite otålig av att aldrig komma någonstans.

Mina Sverige-besökare hade med sig två saker jag inte lyckats hitta här i Rom och som jag saknat väldigt mycket; havregryn och diskborste! Havregrynsgröt är nu min lyx-söndagsfrukost. Idag längtade jag dock väldigt mycket efter pannkakor (helst E2-pannkakor!), havregrynsgröt känns inte speciellt lyxigt hur mycket man än försöker. Att det inte finns diskborstar i Rom är jag väldigt förvånad över. Här diskar man med en äcklig svamp som på något sätt alltid hamnar i vasken och ligger där blöt och bakteriefylld, usch och blä!



Typisk Rom-gatuvy: Motorcyklar och den klassiska Italien-bilen

Visitatore da Svezia

I veckan som gick hade jag besök från Sverige; mor, far, mormor och morfar. Jag agerade turistguide och det gick riktigt bra! Jag är själv imponerad av hur mycket bättre mitt lokalsinne är här än hemma. Min teori är att jag blir bättre på att hitta ju längre söderut jag är, vilket också skulle förklara varför jag alltid misslyckas totalt på orienteringstävlingar norr om Skåne. På tal om orientering och löpning sprang jag förra veckan loppet Run for Food som arrangerades i samband med World Food Day. Rundan gick förbi Terme di Caracalla, Colosseum, Palatino och Circo Massimo, allt detta på bara 5 km. Rom måste vara den ideala stan att lägga vackra och sevärda löprundor i; det är svårt att springa mer än några hundra meter utan att stöta på historiska byggnader och monument.

 
Mormor och morfar fick inspiration till nästa års kolonigrödor på marknaden på Campo di Fiori.

 

Promenad i Villa Borghese   

    
Duvorna badar i fontänen vid Piazza di Spagna                                         

Run for Food         

                                                      Colosseum i farten

Resten av inlägget tänker jag dedikera till den underbara tvålen på FAO. Den är vit, den är fluffig, den doftar gott och händerna blir alldeles mjuka av den. Just fluffigheten är det unika med denna tvål. Konsistensen är ungefär som badskum, bara lite fastare. Men när man håller badskum i handen blir det lite kallt och sjunker ihop, det gör inte FAO-tvålen. Den behåller sin fluffighet och ljummenhet och smälter sen in i händerna som smör på en rostad macka. Jag har försökt ta en bild, men jag måste säga att tvålen kommer inte till sin rätt här. FAO-tvålen är något man måste uppleva för att förstå.


Världens härligaste underbaraste tvål!


RSS 2.0