Autunno

Det är höst i Rom. Det hände på några timmar. Elinor och jag gick till jobbet i t-shirt på morgonen och det kändes fortfarande som sommar. Några timmar senare kom den, hösten. Det blev kallt omedelbart och har varit sen dess. Jag läste till och med i tidningen att det är köldrekord (om jag förstod italienskan rätt). Men enligt reglerna i Rom blir det inte kallt förrän den 15 november, så innan dess finns det ingen värme inomhus. Jag har fått höra från många att jag inte borde frysa eftersom jag faktiskt kommer från ett kallt land, men i Sverige är det oftast varmt inomhus åtminstone. 


På höstpromenad med Iris och Elinor


Foro Romano är minst lika vackert i höstljus

Bortsett från att Sverige är kallt har många en väldigt positiv uppfattning om vårt land och om oss svenskar. En del tänker på jämställdhet, andra tycker att Sverige är en föregångare gällande miljöarbete. Några är imponerade av sjukvårdssystemet och en hel del (män?) tänker på blonda tjejer som solar topless på stranden.

Veckan som gick var World Food Week. På FAO uppmärksammades det på många sätt. Under måndagen och tisdagen hölls Higher Level Expert Forum med målet att besvara frågan How to feed the world in 2050? Ca 300 experter från hela världen var inbjudna att diskutera och debattera. Det var en upplevelse bara att vara i konferensrummet, lyssna på talarna i hörsnäckor och välja vilket språk man vill ha det översatt till. Utfallet av konferensen var dock inte så upplyftande. Man kunde känna frustartion hos många av talarna som tyckte att de diskuterat samma saker i 20 år. Många förslag till konkreta lösningar på problemet svält och malnutrition presenterades, men när det kommer till genomförandet trodde majoriteten av de inbjudna expertarna att det inte kommer att ske. I november arrangerar FAO World Food Summit, ett arrangemang som alla världsledare är inbjudna till, för att presentera en del av dessa förslag på lösningar. Det är sen upp till de inbjudna politiska ledarna att genomföra åtgärder på landsnivå, och som jag uppfattade det är det tydligen där det oftast brister.

I fredags genomfördes ett symboliskt evenemang till förmån för världens fattiga och hungriga; över hela världen samlades människor och "stod upp" mot fattigdom och hunger. På FAO likaså, ungefär 500 människor samlades och lyssnade bl. a på Carl Lewis som är en av FAO:s goodwill-ambassadörer. En tyst minut genomfördes, men bröts efter ett tag av musik. Det var dags för vår flashmob! Kolla på den på http://www.youtube.com/watch?v=9_GAJcqe5IA.

  
Carl Lewis håller tal på World Food Day


Devon inleder vår flashmob


Flashmob

Korv Stroganof, va bene!

Det går att laga korv Stroganof i Italien! Jag blev enormt sugen på det igår så Elinor och jag gick till mataffären för att utforska utbudet av Stroganof-ingredienser. Falukorv var ju ganska uteslutet, men italiensk kycklingkorv gick väldigt bra som ersättning. Matlagningsgrädde och creme fraiche var klurigare att hitta. Grädden är för det mesta sötad här och creme fraiche har jag inte sett någonstans (dock vet jag inte vad det heter på italienska så det kanske står mitt framför ögonen på mig varje gång jag letar i mejerihyllan). Men en redning med mjölk (UTH-behandlad, mums...) går ju också bra. Resultatet blev mycket lyckat, så bra att vi var tvungna att ta fram resterna och äta när vi kom hem klockan 5 i natt efter att ha varit ute och dansat.

Dans är det genomgående temat för helgen. Redan på fredageftermiddagen satte vi igång med träning inför en flash mob som vi ska vara med och genomföra på FAO nästa vecka. En flash mob är ungefär en "överraskningsdans" som ska se spontan ut. Några börjar dansa och så fyller fler och fler på tills man är en stor grupp som gör exakt samma rörelser. Det ska se ut som att det är folk ur publiken som bara hoppar in och börjar dansa men i verkligheten är allt inövat. Ungefär som en musikal tänker jag mig att det kommer att vara, jag har alltid velat testa hur det skulle vara om mitt liv utspelade sig som en musikal! Det här är nog det närmaste jag kommer komma. Det hela ska utspela sig på World Food Day som en manifestation för alla människor i världen som går hungriga.

Fredag- och lördagkvällen spendarade vi i Testacio, ett område i Rom med många uteställen.


Ragazze på kvällspromenad


Klockan är 4, ingen orkar dansa mer. Elinor och jag ska börja dra oss hemåt.
Charlotta (längst till vänster): "Where are you going?"
Elinor (längst till höger): "Home"
Charlotta: "Why?"
Energisk tjej där!


Oggi é Giovedi

Idag är torsdag. En av dagens största nyheter på svenska tidningen DN:s hemsida är att Berlusconi förlorade sin åtalsimmunitet eftersom författningsdomstolen kom fram till att det bryter mot Italiens grundlag. I italienska tidningen Leggo (en gratistidning ungefär som Metro) nämns det i en liten artikel pa sidan 3. Det har varit mycket demonstrationer i Rom de senaste dagarna gällande pressfrihet. Vad jag förstår kontollerar Berlusconi många av medierna så nyheter är ofta vinklade till hans fördel. Skillnaden mellan den svenska och den italienska artikeln angående åtalsimmuniteten är nog ett bra exempel på det. Nu förstår jag i och för sig inte italienska, men för det första är artikeln i den italienska tidningen mycket mindra än i den svenska. Med tanke på det gäller Italiens premiärmister är det lite underligt att svenska medier ägnar mer uppmärksamhet åt det än italienska. Valet av bild på Berlusconi är också olika, i den italienska tidningen ser han lite ledsen och ångerfull ut och tittar ner i golvet. På DN:s hemsida kan man titta pa ett filmklipp: "Se när Silvio Berlusconi får sitt senaste utbrott". Klippet visar arga kommentarer, och slutar med att premiärministern utropar "Leve Berlusconi!". Rubriken i Leggo är "Consulta, no all'immunità. Berlusconi: Corte di sinistra, vado avanti". Jag tror det betyder ungefär "Nej till åtalsimmunitet. Berlusconi: Domstolen är vänstervriden, men jag fortsätter framåt". Känslan jag får av den italienska artikeln, dock utan att ha förstått den, är att den ger ett mycket mer sympatiskt intryck av Berlusconi än den svenska artikeln i DN. Nu räcker det nog med amatörmässig medieanalys, men jag tycker det är intressant att det är en märkbar skillnad mellan italiensk och svensk mediebevakning av samma händelse. Det är också intressant att jag baserat min "analys" på en artikel skriven på ett språk jag inte förstår.... Men min svenskalärare på gymnasiet sa alltid att man ska börja med att titta på utformningen av en text eftersom det också kan ge information och jag håller faktiskt med!

Idag hade vi lunchgäster i form av tre interns från WFP (World Food Programme); Josephine från Sverige, Ella från Norge och en amerikansk tjej (som jag tyvärr glömt namnet på). Utsikten från cafeterians takterrass på FAO är nog en av de bästa i Rom, man kan se i princip alla de kända turistattraktionerna. Detta tillsammans med den billiga maten och Elinors och mitt trevliga sällskap (hoppas jag) lockade hit tjejerna. WFP är också en av FN:s underorganisationer. Jag har de tre senaste dagarna gått en introduktionskurs på FAO, och där fick jag lära mig att skillnaden mellan WFP och FAO är att WFP jobbar kortsiktigt med krissituationer och FAO mer långsiktigt. Om WFP ger bröd till människor hjälper FAO dem istället att odla säd.


Utsikten från FAO:s takterrass



FAO-byggnaden

Lite nyheter från mitt banan-projekt: Banancultivaren William odlad på Hawaii innehåller ca tre gånger mer järn än de flesta andra sorter. Per 100 g banan får man i sig drygt 1 mg järn! Indian star apple fruit verkar också vara en bra järnkälla, 3 mg per 100 g. Det är mer järn än vad rent nötkött ger, det verkar nästan lite för otroligt... Det är svårt att validera metoderna artikelförfattarna har använt för att få fram näringsvärdena, ibland är värdena kanske inte helt pålitliga. Men det är väldigt intressant att läsa om olika analysmetoder och jag får mycket användning för kemin jag läste på gymnasiet.

Buona serata!

Una piacevole festività

Eller på svenska; en trevlig helg. Om någon som läser det här kan italienska får ni gärna korrigera eventuella misstag, jag tänker ”learning by doing”. Jag har förresten fått kommentarer om att även min svenska bitvis är lite bristfällig (men visst är ”magnifikhet” ett ord!?). Till mitt försvar vill jag säga att det finns värre exempel på svenska tjejer som tappat sitt modersmål i Rom. Anita Ekberg badade en enda gång i Fontana di Trevi och glömde plötsligt bort all svenska. Jag kan fortfarande, efter att ha bott här i tre veckor, formulera en fullt förståelig text. Men back to business, nu ska jag berätta om min festività. I lördags var jag och åtta andra volontärer på cykelutflykt. Vi cyklade längs Via Appia Antica, Roms äldsta väg. Delar av den ursprungliga stenläggningen finns fortfarande kvar, och det var en häftig upplevelse att cykla på en 2000 år gammal gata. Längs vägen finns ruiner av byggnader, statyer, romerska bad och en akvedukt. Vi stannade för en picknick vid monumentet Torre Selce, byggt på 700-talet. Jag hade bakat pannkakor i ett försök att framstå som gängets matmamma, men blev bräckt av holländska tjejen Iris (som också pluggat nutrition såklart!) som hade baguetter, prosciutto, mozzarella, frukt och kex. De franska volontärerna tyckte att pannkakorna var goda tillsammans med pepparost, det tyckte inte jag. Tillbaka i Rom och Trastévere blev det cocktails på en bar med tolv timmars happy hour.



Söndagen skulle bjuda på vinfestival i den lilla staden Marino, men bjöd istället på ett smakprov av Roms dåligt organiserade kollektivtrafik. Om Italiens infrastrukturminister läser det här vill jag bara ge lite tips:
- Tidtabeller är en bra grej. Då vet man när man kan förvänta sig att bussen/spårvagnen ska komma och behöver inte stå vid hållplatsen i en evighet bara för att upptäcka att den linjen visst bara går en gång i timmen.
- Rätt skyltar vid rätt hållplats! Om man det vid en hållplats står att spårvagn 8 stannar där kommer folk (i alla fall jag) att förvänta sig det. Folk (igen jag) kommer sen bli besvikna när det visar sig att spårvagn 8 inte ens går förbi den hållplatsen. Bättring!
- Samla bussar med samma destination vid samma delhållplats. Det finns två bussar jag kan ta hem från jobbet, den ena stannar i mittenfilen på vägen, den andra i ytterfilen. Om man står i mittenfilen och ser ytterfil-bussen komma hinner man inte till ytterfilen. Mycket opraktiskt!
- Stanna vid hållplatserna länge nog för att låta folk gå av och på! Ibland stannar en buss till, öppnar dörrarna, stänger dem lika fort igen och kör vidare. Ibland hinner hälften av sällskapet gå på bussen, ibland ingen alls. Det kan inte vara press på att hålla tidtabellen som orsakar detta, det finns ju ingen tidtabell!
- Den övriga trafiken, strejker och demonstrationer. Jag förstår att det inte finns så mycket att göra åt detta, men varför måste demonstrationer alltid ske på min spårvagnslinje? Varför annonseras inte chaufför-strejker? Varför är det alltid så mycket bilar i vägen???

Det var främst punkt nummer 1 som orsakade dagens fiasko. Men istället för en fontän som sprutar vin fick Elinor och jag en skön dag i parken, kanske till och med lite solbränna! Vädret är riktigt härligt, 25 grader och sol den senaste veckan. Det enda jag saknar är en kanelbulle idag på Kanelbullens dag!





Vi har hittat vårt picknickställe!


Picknick. Matmamma Iris sitter i mitten i rosa linne.


Delar av den ursprungliga 2000 år gamla Via Appia Antica finns kvar.

 


Cocktails i Trastévere. Chin chin!

 

 

 

 


Banana ricerca

Banana ricerca betyder bananforskning och det är det jag har gjort idag. Jag letar i databaser som Scopus och ScienceDirect efter artiklar som beskriver innehallet av minst ett näringsämne i tropiska frukter, främst banan. Frukten maste definieras under nivan underart för att jag ska kunna använda artikeln. Djur och växter delas in sa här:
Rike
Stam
Klass
Ordning
Familj
Släkte
Art
Underart
Under underart kommer cultivar och variety, och det är det jag (eller iaf min supervisor) vill att artiklarna ska beskriva. Jag hittade en intressant artikel idag som handlade om hur man kan förhindra att bananer blir svarta när man förvarar dem kallt; man ska "värmebehandla" dem. Om man sköljer en banan i 42-gradigt vatten i 15 minuter kan man enligt artikelförfattarna skjuta upp mörknandet av bananen med 4 dagar. Fantastisk vetenskap!

Just nu sitter jag kvar i mitt lilla kontor pa FAO och väntar pa att min salsalektion ska börja. FAO har alla möjliga kurser och klasser, men salsa är den enda som är gratis och det blev därför ett ganska självklart val. Förra veckan var det faktiskt väldigt kul trots min lite bristfälliga koordination. Kontoret delar jag med Bapsi, en jättetrevlig tjej fran Österrike. Hon har en master i nutrition science och jobbar med samma projekt som jag. Hon kan bra italienska sa jag försöker lära mig lite av henne. Det finns en italienskakurs pa FAO som jag gärna skulle vilja ta, men jag har tva bra (?) anledningar till att inte göra det. Nummer 1 är att jag är snál (ja, det ska vara en prick över a) och nummer 2 är att jag är lat. Det kostar ca 2000 SEK för 40 timmar och man har lektionerna pa arbetstid, vilket antagligen betyder att man far jobba över för att ta igen tiden. Vissa saker är hysteriskt dyrt här, t ex kostar det 10 Euro per lektion att sjunga i kör, 20 Euro per gang pa en málarkurs och 45 Euro för átta gympapass. Maten i lunchrestaurangen är á andra sidan nästan hysteriskt billig, 1,55 Euro för en sallad med bröd och 1,80 Euro för pasta med tomatsas. Kaffet kostar mellan 50 och 80 cent och en croissant (eller cornetto tror jag att det heter här) 30 cent. Som gjort för att ga upp i vikt; billig mat och dyrt att träna!


Bapsi på vårt kontor



Volontärer som dricker billigt kaffe på balkongen

RSS 2.0