Autunno

Det är höst i Rom. Det hände på några timmar. Elinor och jag gick till jobbet i t-shirt på morgonen och det kändes fortfarande som sommar. Några timmar senare kom den, hösten. Det blev kallt omedelbart och har varit sen dess. Jag läste till och med i tidningen att det är köldrekord (om jag förstod italienskan rätt). Men enligt reglerna i Rom blir det inte kallt förrän den 15 november, så innan dess finns det ingen värme inomhus. Jag har fått höra från många att jag inte borde frysa eftersom jag faktiskt kommer från ett kallt land, men i Sverige är det oftast varmt inomhus åtminstone. 


På höstpromenad med Iris och Elinor


Foro Romano är minst lika vackert i höstljus

Bortsett från att Sverige är kallt har många en väldigt positiv uppfattning om vårt land och om oss svenskar. En del tänker på jämställdhet, andra tycker att Sverige är en föregångare gällande miljöarbete. Några är imponerade av sjukvårdssystemet och en hel del (män?) tänker på blonda tjejer som solar topless på stranden.

Veckan som gick var World Food Week. På FAO uppmärksammades det på många sätt. Under måndagen och tisdagen hölls Higher Level Expert Forum med målet att besvara frågan How to feed the world in 2050? Ca 300 experter från hela världen var inbjudna att diskutera och debattera. Det var en upplevelse bara att vara i konferensrummet, lyssna på talarna i hörsnäckor och välja vilket språk man vill ha det översatt till. Utfallet av konferensen var dock inte så upplyftande. Man kunde känna frustartion hos många av talarna som tyckte att de diskuterat samma saker i 20 år. Många förslag till konkreta lösningar på problemet svält och malnutrition presenterades, men när det kommer till genomförandet trodde majoriteten av de inbjudna expertarna att det inte kommer att ske. I november arrangerar FAO World Food Summit, ett arrangemang som alla världsledare är inbjudna till, för att presentera en del av dessa förslag på lösningar. Det är sen upp till de inbjudna politiska ledarna att genomföra åtgärder på landsnivå, och som jag uppfattade det är det tydligen där det oftast brister.

I fredags genomfördes ett symboliskt evenemang till förmån för världens fattiga och hungriga; över hela världen samlades människor och "stod upp" mot fattigdom och hunger. På FAO likaså, ungefär 500 människor samlades och lyssnade bl. a på Carl Lewis som är en av FAO:s goodwill-ambassadörer. En tyst minut genomfördes, men bröts efter ett tag av musik. Det var dags för vår flashmob! Kolla på den på http://www.youtube.com/watch?v=9_GAJcqe5IA.

  
Carl Lewis håller tal på World Food Day


Devon inleder vår flashmob


Flashmob

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0