Febbraio sommario

Nu är det en och en halv vecka kvar på min praktik på FAO. Artikeln jag jobbat på under några månader skickades in till tidsskriften som förhoppningsvis ska publisera den i torsdags. Jag tror inte att jag berättat så mycket om vad artikeln handlar om. Titeln är "Nutrition Indicator for Biodiversity on Food Composition - A report on the progress of data availability". Precis som det låter är det en ganska abstrakt rapport. Vi har tittat på tillgänglighet för livsmedelssammansättingsdata där beskrivningen av livsmedlet uppfyller speciella kriterier för biodiversitet. Matobjektet ska vara taxonomiskt beskrivet under artnivå. T. ex är informationen "äpple" eller "mjölk från ko" otillräcklig, medan "äpple, Jonagold" och "mjölk från ko, ras Holstein" är okej. Vi vill dessutom att minst ett näringsämne eller en bioaktiv komponent ska vara analyserad. Vi har hittat stora skillnader i näringssammansättning inom samma art, t. ex kan innehållet av betakaroten i bananer ligga mellan <1 - 8500 mikrogram. I områden där vitamin A-brist är vanligt kan valet av den banansort med mest betakaroten innebära ett tillräckligt intag, medan intag av en banansort med lägre betakaroteninnehåll kan innebära bristtillstånd. Huvuddelen av vår artikel handlar om tillgängligheten av dessa data; i vilka datakällor och i vilka länder finns de? Vilka livsmedel och vilka komponenter är analyserade? Först när datan finns tillgänglig i näringsdatabaser kan den användas i konkreta interventioner. Det långsiktiga målet är att matbiodiversitet ska bidra till global mat- och nutritionssäkerhet, och bibehållande och hållbar utveckling av biologisk mångfald.

Februari har även utanför FAO varit händelserikt. Erika, Sofie och Susanne hälsade på och vi hann med att äta pasta, pizza, glass, Alla hjärtans dag-middag och lite turistande.


Änglar i Peterskyrkan


Promenad längs Tibern

Mor och far gjorde sitt andra Rom-besök, och tillsammans åkte vi ut till Tivoli och Villa d'Este, en stor trädgård med hundratals fontäner. Det var väldigt sevärt och något jag verkligen rekommenderar Italien-besökare. Fontänerna var oturligt nog inte igång när vi var där, men både mor och jag har bra inlevelseförmåga!


Vackra Villa d'Este

Igår gjorde jag säsongens första strandbesök. Ca 40 minuter från Rom med bil eller tåg ligger närmsta strand. 17 grader och strålande sol tycker jag är helt okej februariväder!




Colosseum i sandversion



Gennaio sommario

Januari svischade förbi och jag ska bjuda på lite highlights:

- Det prestigefyllda CWC (Chocolate World Championships) avgjordes. Varje deltagare tog med vad i deras mening är den bästa chokladen i deras hemland. Jag försvarade Sveriges färger med Kexchoklad (som ärligt talat slog sig slätt mot de andra bidragen). Segrade gjorde Chahin från Frankrike med hemmagjorda chokladtryfflar. Sverige fick dock en hedrande andraplats i form av Marabou Premium med smak av ingefära-citron.


Let the games begin!

 - Sverigebesök och utflykt. Christian hälsade på och upplyste mig om att jag fått dålig kondition. Alldeles sant tyvärr, men jag tänker på de här sex månaderna som en "motivationshöjande paus" från träning. I alla fall gjorde vi en härlig utflykt i strålande januarisol till sjön Bracciano.


Svensk badtemperatur! Nästan...

 - Snöbollskrig. Det är helt sant! Vi hittade en pytteliten snöhög bredvid en konstgjord isbana och passade självklart på att mula varandra lite...


Jag bjöd Chahin till Sverige för ett riktigt snöbollskrig någon dag!

 - Utflykt till Frascati. Frascati är en av Romani Castelli-städerna och bjöd på solsken, god mat och pittoreska vyer. Planen var att åka dit med 11.52-tåget. 13.52 åkte sista gänget, då hade Elinor och jag som punktliga svenskar redan varit framme och utforskat stan i två timmar.


Sagokänsla i Frascati

 - Swedish dinner. Elinor och jag blöd in gänget på köttbullar, kokt potatis, brunsås och lingonsylt. Raggmunk, snaps och snapsvisor kom också med på ett hörn. Till efterrätt premiärlagade jag Glace au four, en efterrätt jag trodde var fransk. Men i Frankrike kallas den Norweigan omelette, så det verkar som att alla försöker ge äran och ursprunget av denna dessert till någon annan. För kvällen blev den i alla fall en svensk specialitet!


Mumsiga köttbullar

- Till sist, för att påminna både er och mig själv om att jag faktsikt jobbar också (tro det eller ej, men det är faktiskt på jobbet jag spenderar huvuddelen av min tid!) ska jag berätta om våra framsteg med artikeln också. Databearbetningen är klar, tabeller och grafer är färdiggjorda och det är bara texten som ska på plats nu. Slutet är inom räckhåll och det känns riktigt bra! Om det inte är så att vår chef vill ändra artikelns syfte, något hon nämnde i måndags. Då känns det inte bra, då känns det väldigt mycket dåligt. Men efter att ha läst vårt superba, utomordentligt välskrivna utkast (ja, jag försöker intala mig själv att det är så) kommer hon förstå att vårt upplägg är bättre än hennes nya dumma infallsvinkel!

RSS 2.0